Fouquet Restaurant Den Haag

Restaurant Fouquet

Cuisine du Marché

Recensie in Den Haag Centraal

Fouquet beoordeling in Den Haag Centraal

Oordeel: 9-

  • + prima keuken
  • + prijs/kwaliteit
  • - strak interieur

"Bij ons culinaire evenement Den Haag Centraal a la Carte behoorde Restaurant Fouquet uit de Javastraat tot de deelnemers; een etablissement waar ik twee jaar eerder heel goed had gegeten. Tot mijn verrassing kwam er een andere kok opdraven dan ik had verwacht. Wat bleek, Fouquet was kort tevoren overgenomen door de voormalige sous-chef Sebastiaan de Bruijn. Ik werd niet teleurgesteld. En dat is ook niet zo gek, want Sebastiaan heeft een respectabele staat van dienst bij bedrijven als Saur, de Moerbei in Oegstgeest, het Amstel Hotel en bij ons aller Savelberg.

Mijn eerste sporttraining sinds de vakantie bij Get Fit Stay Fit – ja inderdaad, ik combineer omwille van de lijn mijn gastronomische uitspattingen nog steeds met gezonde inspanningen – vestigde mijn aandacht zich op Fouquet, immers meteen aan de overkant van de trainingsstudio. “Ik dacht dat de zaak was gesloten, maar ze hebben alles opgeknapt”, hield personal trainer Tjeerd me voor.

“Ik denk dat ik er maar meteen eens ga eten”’ besloot ik ter plekke. Want al had het allemaal goed uitgepakt op ons jaarlijkse culi-festijn, ik wilde Fouquet nu ook wel eens als compleet uitje herbeleven. Vergezeld van theaterimpresario Jaques Senf, iemand die minstens drie keer zo vaak buitenshuis eet als ik, betreed ik het etablissement.

We laten ons verwelkomen door een piepklein kopje mosselsoep, waarvan ik het liefst een tot de rand toe gevulde terrine  had leeg gelikt. Terwijl Jaques en ik praten over Indorock, het 50-jarig bestaan van de Golden Earring en het feit dat er van Senf een portret in de Koninklijke Schouwburg komt te hangen, valt de keuze van mijn tafelgenoot op dungesneden, huisgerookte runderpastrami met truffel, beukenzwam en rucola en voor mij op tonijn met langoustines in broodkruim met kerrie-limoen mayonaise, citrus en een sesamkoekje.

Even hebben we geaarzeld of we voor het vriendelijk geprijsde verrassingsmenu van 3 gangen zouden gaan. Ook de all-in menu’s met begeleidende wijnen, tafelwater en koffie brachten ons een moment in de verleiding. Maar we willen uiteindelijk toch lekker zelf de gerechten uitkiezen en tot het laatst aarzelen of we nu de tonijn of kreeft met gegrild buikspek zouden doen,. Ach was twijfel altijd maar zo aangenaam.

Zowel het pastramigerecht als de tonijn en langoustines brengen ons in hogere sferen. Bij de pastrami, van oorsprong een Roemeense lekkernij van gepekeld rundvlees, geliefd in de Joodse keuken en uitermate populair in Amerika, vraag ik even af waarom dit in Nederland eigenlijk zo weinig wordt gegeten. Ik realiseer m e dat ik het voor het laatst heb genoten op een broodje bij de beroemde New Yorkse deli Katz’s, de zaak waar de legendarische orgasmescene uit de film “When Harry mets Sally”werd opgenomen. Ik zat er aan dat bewuste tafeltje, waar een armetierig met plakband gehecht stukje papier vermeldde: ‘At this table Harry met Sally’. Aanvankelijk had men een keurig gegraveerd bordje op het tafeltje aangebracht, maar dat werd voortdurend als souvenir door gasten gestolen.

Jaques is heel ingenomen met de pastrami, die bij Fouquet als een verfijnde lekkernij wordt geserveerd. Mijn rauwe tonijn is prachtig, de gefrituurde langoustines zijn aan de kleine kant maar een lust voor het oog en nog meer voor de smaakpapillen. De Gruner Veltliner van Fred Loimer die ik erbij heb besteld is gelukkig niet te uitgesproken en heeft een aangenaam zuurtje.

Als hoofdgerecht verschijnt er op de huid gebakken zeebaars met een saus van saffraan en asperges en broccoli als garnituur op tafel alsook gegrilde runderentrecote met jus van rode wijn, risotto en bospaddestoelen. Een en ander gaat vergezeld van verse dikke frites met mayonaise. Alles is goed: de kwaliteit van de producten, de bereiding, de portionering en presentatie. Misschien een beetje modieus met die groentestrepen op het bord, maar wel gebaseerd op de klassieke scholing met een hang naar perfectie. Met elke hap word ik enthousiaster over chef-kok Sebastiaan.

Hoewel nagerechten natuurlijk dodelijk zijn voor de slanke lijn ga ik er maar vanuit dat aan de overkant van de straat bij Get Fit Stay Fit niemand kan zien wat ik eet en bestel zonder schroom een dessert bestande uit crème brulee in chocolade uitvoering met straciatella-ijs terwijl mijn disgenoot zich verlustigt aan panna cotta mat vanille, rabarber, aardbeien en amandel crumble. Als diabeet mag hij dat helemaal niet, maar een klein beetje proeven van het lekkers wil hij toch wel. Inclusief een fles San Pellegrino en koffie met friandises komt dit etentje op  E 133,- euro. Wie voor het verrassingsmenu van de dag gaat, kan met twee personen moeiteloos onder de E 100,- blijven."

Kunnen wij u helpen?

Direct contact

Restaurant Fouquet staat al sinds 1991 bekend als een van de beste restaurants in Den Haag. Geniet in een sfeervolle ambiance van dagverse, ambachtelijk bereide Frans-Mediterrane gerechten. Bel: 070 - 360 62 73

Reserveren

Stel uw vraag aan Fouquet